Betnér: ”Jag har bara inte provbögat än”

Posted on 2008/08/25

0


Magnus Betnér. Fotograf: Mats Bäcker.”Jag tror att jag är bög. Eller i alla fall bisexuell.” Så sade komikern Magnus Betnér på ett gig 2007. Nu förklarar han hur han tänker.
Publicerad i QX september 2008

Den arga rakade stockholmaren från Parlamentet. Så får jag ofta beskriva komikern Magnus Betnér för en oinsatt. När hans dvd ”Magnus Betnér Uncut” premiärvisades förra våren sade många i publiken att han säger det man tänker, fast inte vågar säga.
I filmen skämtar Magnus om att stänga in Per Gessle på Kronobergshäktet och tvinga honom att lyssna på sin egen musik tills han ger upp. Han ber också om ursäkt för att han han inte dödade Runar Sögaard när han hade chansen.

Själv tycker inte Magnus Betnér att han är så arg. Snarare ärlig. Just nu sitter han och ler lite lurigt på en pinnstol. Vi är i ett litet kök i en fotostudio. Magnus i jeans och T-shirt. Som oftast. Han började raka huvudet för att vara rebellisk, nu är det bara bekvämt. Slipper fixa. Kan hoppa över duschen en seg morgon. Om två timmar ska han iväg på det första jobbet han haft på sex veckor.

– Jag har ingen aning om vad jag ska snacka om. Det är en sån dag. Får väl freestyla något om OS som alla andra. Fy fan vad tråkigt.

I vanliga fall har han ingen brist på inspiration. Det finns alltid något han reagerar på. Ebba von Sydows sjuka kvinnoideal. Kändisar som lever på att grina ut i pressen. Idiotpolitiker. FRA- lagen. Att staten ska bestämma vem man får och inte får gifta sig med.

– Vuxna människor borde få leva som de vill, säger han. Så länge man inte skadar någon. Jag förstår inte hur samkönat äktenskap ens kan vara en fråga. Hur kan man bestämma vad någon får göra, baserat på vem personen ligger med?

Han konstaterar torrt att alla argument som finns mot att homosexuella ska få adoptera också bara är bullshit; att barn inte alls far illa av att ha två föräldrar av samma kön.

– Vem fan har en mamma och en pappa som bor ihop hela livet och Volvo, hund och två syskon? Så ser det ju inte ut längre. Och var man lyckligare när man gjorde det? Näe. Det var lika mycket mobbing, misshandel, alkoholism och otrohet. Vad har det att göra med vem man ligger med? Vill man ta ansvar för ett barn ska man få göra det.

Många av sina åsikter kommer han vädra i nya stand-up-showen ”Tal till nationen” i höst. Men det är inte därför vi träffas. Anledningen är en show som Magnus Betnér gjorde på Internet, i den virtuella verkligheten Second Life: ett skämt om hur alla vars avatarer var snygga tjejer, troligtvis var feta män i verkligheten, landade i slutsatsen ”jag tror i och för sig att jag är bög. Eller bisexuell i alla fall, bara det att jag inte har provbögat”.

Sant är att Magnus bara legat med kvinnor, och levt i långa långa förhållanden ända sedan puberteten, där han åtminstone försökt vara helt trogen. Idag är han förlovad sedan tre år tillbaka, men menar att han lika gärna skulle kunna ha sex med en kille.

– Det är mest en tillfällighet att jag bara har legat med tjejer. Jag är bisexuell. Det tror jag de flesta människor är, om de skiter i att tänka efter.

Magnus Betnér tror inte att något i vårt beteende är medfött. Allt är socialt konstruerat. Även vår sexuella läggning. Han förstår inte hur homo- bi- och transpersoner kan definiera sig själva utifrån det. Eller hur man kan klumpa ihop individer i en bokstavskombination. HBTQ osv.

– Det blir för många bokstäver tillslut. Har de ens någon gemensam nämnare, förutom att de inte passar in i mallen? Om alla som inte är vita, medelklass och ligger med någon av motsatt kön hela tiden definierar sig själva utifrån sitt utanförskap – svarta med att de är svarta, homosexuella med att de är homosexuella, transsexuella med att de är trans – blir ju den stora klumpen bara ännu starkare. Då blir normen heteroradhus. Om jag skulle gilla… märklintåg så skulle jag inte grunda min identitet på den lilla biten av mitt liv.

Han läser mycket, Orwell och Chomsky, men han har ingen examen; bara en påbörjad lärarutbildning i historia och gymnastik och några strökurser som han aldrig orkat tenta av. Han ville aldrig bli pastor som sin far. Jag frågar om han inte ska bli politiker. Han avböjer. ”För mycket fitterier”. Han menar att partierna som kör över sina kandidater, som när Annie Johansson och Fredrik Federley tvingades rösta igenom FRA-lagen.

– De kan försöka rättfärdiga det för sig själva, men de lär inte sovit särskilt gott de veckorna. Det skulle vara svårt för mig att rätta in mig i ledet.

Han tror inte på partipolitik, men tycker att alla borde rösta. Själv röstade han på Feministiskt initiativ. Han hoppades att de skulle göra för jämställdheten vad miljöpartiet gjort för miljön. Ta upp hardcorefeminism på den politiska agendan. Det sket sig – nästa val röstar han blankt.

Stand-up är hans politiska plattform. I höst turnérar han med den tidigare nämnda showen med det medvetet pretentiösa namnet Tal till nationen. Hans viktigaste fråga är yttrandefriheten. Helst vill han avskaffa straffet för hets mot folkgrupp.

– Om Åke Green vill stå i sin kyrka och säga en massa sjuka grejer om homosexuella så måste han få göra det. Sen får vi andra använda vår yttrandefrihet till att säga emot. Det är så det måste funka.

Magnus Betnér säger alltid vad han tycker. När han censurerades i TV3:s Extra! Extra! för att ha kritiserat Runar Sögaard och dennes syn på homosexuella hoppade han av programmet. När han för ovanlighetens skull tilläts tala i direktsänd tv, som prisutdelare på Grammisgalan, sågade han svensk hiphop och fick motta flera hotbrev från upprörda rappare. I showen ”Ingenting är heligt” beskrivs händelsen som underhållning rätt in i mailen:

”En kille var så jävla arg. ‘Du ska bara hålla käften stängd och suga min kuk!’ … Ja… exakt hur ska det här gå till?”

Han ångrar inget han sagt. Han ångrar bara att han medverkade i TV4:s ”Tack gode gud”, vilket han också ber om ursäkt för på scen. Han vill inte synas i egenskap av kändis och är nöjd med att aldrig ha testat kräftor i Aftonbladet.

Allt i Magnus Betnérs liv blir stand-up förr eller senare. Även hans treåriga dotter Lina, som ofta används för att visa hur ojämställt samhället är.

– Jag kanske är lite jobbig att leva med på det sättet, säger han.

Han har länge varit ensam i Sverige om sin lite råa, kontroversiella stil inspirerad av Lenny Bruce, George Carlin och Bill Hicks. Somliga tycker att han bara ger sig på kändisar och plockar billiga poäng. Är ful i mun. Själv menar han att han ifrågasätter orimliga ideal och idéer. Och idioter. Folk som lever på ett kändisskap som bottnar i ingen- ting.

– Jag har aldrig attackerat Max von Sydow.

För tio år sedan jonglerade Magnus Betnér i gathörn och fyllde femminutershål på ståuppklubben Norra Brunn. Han minns inte sitt första gig. Bara att han inte kunde gå hem från jobbet i gyckelaffären den dagen, utan satte sig på en parkbänk. Så jävla nervös. Efter fem år i ”köttkvarnen”, med omöjliga gig bland flygande ölglas på landskrogar på så avlägsna platser som norra Finland började hans namn dra folk. Nu är han nästan alltid ute på turné. Säljer ut teatrar. Årets komiker 2005.

Förra året värmde han upp publiken då reggaebandet Svenska Akademien spelade på Hultsfredsfestivalen. Han skulle gärna göra ett eget gig där. Eller på Pride, om det inte krockar med semesterveckan hos mamma och pappa i Furusund.

– Det vore skitkul. Men då skulle jag nog inte stå och snacka homoadoption. Predika för kören… Då sätter jag mig hellre på min egen pung ett par timmar.

Schlagerfestivalen skulle han aldrig sätta sin fot på. Firmafester står han också över. Han är inte den ”roliga farbror” som företagen förväntar sig. Vill de ändå ha honom så kostar det.

– Jag försöker ha lite Robin Hood- mentalitet. De som jag anser ska betala skulle jag aldrig pruta för. Sen kan jag uppträda gratis på andra ställen, som fritidsgårdar. Ibland går jag back. Det är en lyx jag kan kosta på mig nu.

På affischen till showen Stand-up comedy, den nakna sanningen på Rosenlundsteatern 2002 poserade Magnus Betnér, även Sveriges sexigaste man 2006, naken bakifrån. Jag frågar om vi inte kan ta en framifrån till QX omslag.

– Jo, absolut…

Julafton för QX chefredaktör.

– … om jag hade haft större kuk hade inte det varit några problem alls.

Kläderna på alltså. Om några minuter måste Magnus iväg. Hans lilla vänkrets vet att det kan ta månader mellan telefonsamtalen. Det är svårt att få till ”grillfestumgänget” eftersom han aldrig är hemma. Magnus Betnér har valt att leva sitt jobb. Inget han ångrar.

– Det är något jag har valt själv. I stora perioder har livet visserligen varit skit, men inte av den anledningen, säger han.

Magnus Lennarth Betnér

Ålder: 34 Bor: Vällingby Familj: Fästmön Helena och treåriga dottern Lina Läser helst: Faktaböcker. George Orwells 1984 är bra. Ser helst: Gudfadern-filmerna. Eller hjärndöda filmer där de skjuter mycket. Det är avkopplande. Lyssnar helst: Morrissey. Och: Slängde ut sin TV för tre år sedan för att han kunde fastna i timmar framför idiotsporter som elektronisk dart.

Annonser