Radwanska har exploderat sen sist

Posted on 2009/07/20

0


Agnieszka Radwanskas karriär har exploderat sedan hon tog sin och Polens första WTA-titel i Nordea Nordic Light Open i fjol. Efter ytterligare två WTA-segrar och vinster mot de allra bästa i de allra största turneringarna är hon världens nionde bästa spelare i år. Nu återvänder hon till Stockholm för att försvara sin titel.
Ursprungligen publicerad 2008

Agnieszka Radwanska spelar som om hon inte har några nerver. Så har SVT:s tennisexpert Janne Gunnarsson sagt om den 19-åriga polskan. Janne Gunnarsson kommenterade förra årets Nordea Nordic Light Open, som Agnieszka Radwanska vann i överlägsen stil. Agnieszka själv är mer återhållsam.

– Att inte verka ha några nerver betyder inte att de inte finns där. Det skulle nog även er berömde Björn Borg hålla med mig om, trots att han alltid verkade iskall.

Att hon slagit flera av världens topp 10-spelare i Grand Slam-sammanhang kommenterar hon knappt:

– Om det står någon berömd på andra sidan nätet är det hon som måste vinna, inte jag.

Den inställningen hjälpte Agnieszka Radwanska till sin tredje titel i karriären då hon i maj slog världsåttan Elena Dementieva i Istanbuls WTA-turnering i raka set. Tidigare på året satte hon stopp för Svetlana Kuznetsova i Australiska öppna och i höstas fick världstvåan och regerande mästarinnan Maria Sjarapova kapitulera i tredje rundan av US Open.

I en intervju med polsk TV sade Radwanska att NNLO var den lättaste av hennes tre titlar. Årets startfält imponerar dock. Flera av spelarna har slagit henne tidigare.

– Det är ett väldigt starkt startfält. Agnes (Szavay) blir en svår motståndare och Katerina (Srebotnik) slog ju Serena Williams i Paris vilket är väldigt starkt gjort. Caroline Wozniacki är en god vän, och då är det alltid svårt att mötas som konkurrenter, och Lucia Safarova är på väg tillbaka. Så det blir inte lätt.

Agnieszka Radwanska tränas, liksom sin syster Urszula, av sin far Robert. Ofta reser hela familjen Radwanska tillsammans på touren. Båda döttrarna har vunnit Wimbledons juniortävling.

– Vinsten i Wimbledon är mitt starkaste tennisminne hittills. Nu är mitt mål att vinna seniortävlingen, säger Agnieszka.

Systrarna Radwanska spelar ofta dubbel hop och vann fjolårets WTA-tävling i Istanbul. ”Aga” och ”Ula” beskrivs ofta som Polens svar på systrarna Williams, men förutom möjligheten att prata polska ser inte Agnieszka något speciellt i att spela med sin syster.

– Och några Williams-systrar är vi verkligen inte. Herregud…

Och det lär dröja i alla fall något år innan Urszula gör sin syster sällskap bland de 100 främsta i världen. I nuläget är Marta Domachowska den enda andra polskan i världstoppen. Att Agnieszka var den första polskan någonsin att ta en WTA-titel innebar att polsk tennis tagit ett stort steg framåt.

– Vi har inte samma historia som svenskarna, med Borg, Wislander, Catharina Lindqvist eller Åsa Svensson, men vi har blivit mycket bättre. Träningsanläggningarna blir fler, sponsorer börjar bekosta resor och mina framgångar har bidragit till det. Det är jag stolt över.

Annonser