Flatstockholms populäraste vattenhål

Posted on 2010/12/12

0


Lesbianen blir alltmer sällsynt i Stockholms uteliv. Naturliga mötesplatser som Bitch och Häcktet är borta sedan länge. Mats Bax utforskar Momma, dit flera av stadens flator nu söker sig för att dricka.
Ursprungligen i QX juli

Det luktade unket när Anna Högkil och Titti Blixht för första gången klev in på Renstiernas gata 30, i december för fyra år sedan. Gammal mat låg kvar sedan ett halvår tillbaka, då restaurangen Folkhemmet ägde lokalen. En solkig heltäckningsmatta täckte golvet och klättrade uppför väggarna. Allt var svart. Det var inte såhär de gamla vännerna tänkt sig sin drömrestaurang. Så de satte kofoten i väggen, och började bända – det första spadtaget på vad som skulle bli Stockholms flatfaunas populäraste vattenhål.

– Alla vi kände hjälpte till. Vi märkte att man kan ha flator till precis allt. Snickare, arkitekter, inredare, chaufförer, bartender – you name it, säger Anna Högkil.

Hon sitter på en ekstol som hon själv har oljat, och ser ut över lilla restaurang Momma, som idag påminner om en poppig kulturbohems ett-rum-och-kök: vävda naturtyger, lampskärmar i orange och Tranströmer-citat på väggen. Det är onsdag, och ett band roddar inför kvällens spelning, så som Mariette Hansson och Cissi Ramsby gjort före dem.

– Ikväll är det Corner Soul, vår lite straightare klubb, om man kan säga så. Det är främst på helgerna som vi lezzar till det på allvar, säger Anna Högkil.

Då är Mommas bord och bardisk packade med tjejer. Vid skivspelaren gjorde Mian Lodalen sin DJ-debut, och DJ Inca, Pamela och Svetsar Palmqvist hör till husets regulars.

– Allra helst skulle jag se fotbollslegenden Pia Sundhage spela ”Vi är tjejer, vi är bäst” och det säger jag helt utan ironi. Får jag fortsätta drömma vore en spelning med Eva Dahlgren eller Melissa Etheridge inte helt fel. Publiken här sitter nästan i knäet på artisten, så det blir en väldigt intim stämning.

Är det viktigt för er att lyfta fram flator?
– Ja. Det var en manlig DJ som tyckte att vi diskriminerade honom, då vi sade att vi bara ville ha tjejer i DJ-båset. Vadå diskriminering? Du har resten av stan! Han förstod mig. Vi välkomnar alla, men först och främst är vi ett tjejställe, eftersom det finns så få andra ställen att ta vägen.

Vem ser du helst i båset en fredagkväll – en nykter Kleerup eller en okänd flata?
– En okänd flata. Kleerup kan få spela på en onsdag.

På samma sätt släpper Momma hellre in tjejer än killar, de kvällar stället blir för fullt. Och fullt blir det. Lite för fullt, tycker 25-åriga Sarii.

– Momma är ett väldigt chill ställe, kanske Stockholms bästa, med en stor publik. Men ibland kan det ta 20 minuter att beställa en öl.

29-åriga Sun beskriver Momma som ett perfekt förfestställe med prisvärd mat, men även hon tycker att lokalen är för liten.

– På sommaren hade en större uteservering hade varit bra. Och längre öppettider.

Anna Högkil nickar.

– Absolut. Drömmen vore ju en enorm uteservering vid vattnet, som Mälarpaviljongen. Och vi har ju oss omkring efter det perfekta stället. Eftersom vi är en restaurang kan vi max ha öppet till ett, men vi kör tjejfesterna Momma Roxy goes Nightclub då och då. Men så finns det ju en gräns för hur mycket man orkar. Vi är gamla nu, vi måste sova. Men vi hjälper gärna någon ung förmåga som vill styra ett ställe där tjejer kan fortsätta festa.

Vad saknar de nattklubbar som finns idag?
– De är bra ställen, men ta Zipper till exempel. Vad tar de in, 600 pers en bra kväll? Men då är 500 av dem killar. Precis som att killar går ut för att träffa killar, går tjejer gärna ut för att träffa tjejer. Birgitta Jacobsson var en hjälte, som skapade gamla Bitch. Det är något sådant som behövs.

Men medan Flatstockholm väntar på nästa BIrgitta Jacobsson, håller Anna Högkihl och Titti Blixht fortet och ser till Stockholms populäraste vattenhål inte torkar ut.

Momma sommartipsar.
Från menyn:
Pärlhöna med spenat, portabellosvamp och sparrisrisotto 216:-.

Från baren:
Rosé Cava Mas Suau, 76:-
Öl, San Miguel 54:-
Lezzies soliga sangriakanna

I högtalaren:
Lady Gaga – Bad romance
Jonathan Richman – I was dancing in the lesbian bar
Monty – Seglaren

Annonser
Posted in: Reportage