Ramsby om musik vid första ögonkastet

Posted on 2010/12/12

0


Det tar en sekund från det att Nina Ramsby träffar en person, tills de gör musik ihop. Det har blivit lite electro här och lite jazz där. Med bandet Baxter började det med två förbannade kollegor i en skrubb. Nu släpper de sin tredje skiva.

Det har tagit sju år. Men igår höll Nina Ramsby för första gången Baxters tredje album – ”Tell me like it is” – i sina armar.

– För mig kom lavemanget när vi skickade skivan till tryck. När det inte gick att pilla mer. Då var det klart. Nu blir det spännande att se hur låtarna funkar live.

Hon säger att skivan är ”lite mer organisk än den förra” – mer instrument och mindre dator. På bordet i Ninas studio ligger instrument för en hel musikkår, och hon har svårt att minnas vilka hon spelar på nya skivan.

– Förutom valthorn, det glömmer jag inte. Det är svinsvårt.

Över huvud taget har hon svårt att beskriva det hon skapat:

– Jag är väldigt partisk. Om jag säger att skivan är melankolisk – punkt – så säger det ju ingenting om hur musiken låter.

Första singeln, Forgive them, börjar med raden ”Please forgive them, for they know not what they’re doing in the name of Jesus”.

– Låten handlar om hur vi alla behöver gemenskap, men hur farligt det blir när man låter den gemenskapen bli hela ens person och glömmer bort att tänka själv. Det gäller inte bara religiösa gemenskaper, utan alla. Umgås man bara i till hbt-kretsar finns det risk för att det blir samma sak. Man behöver vara del av flera kretsar, och vidga sitt perspektiv. Få ny luft.

När vi träffades sist, samarbetade du med Brent Hunter. Han växte upp i djupt kristna Tennessee. Har hans historia påverkat?
– Absolut! Där konservatismen väldigt tydlig, hur man lever på rätt sätt och hur man lever på fel sätt

Er platta fick ett ljummet mottangde, medan dina jazzprojekt hyllas. Varför blir inte Nina Ramsby renodlad jazzartist?
– Vissa vill att Nina Ramsby ska göra ditten, andra att Nina Ramsby ska göra datten. Nina Ramsby vill göra både ditten och datten.

Hur lång tid tar det från att du träffar en människa, tills du vill göra musik ihop?
– Haha, allt ifrån en sekund till några dagar.

Hur gick det till när Baxter träffades?
– Jag var lärling i grafisk design hos Ricky (Tillblad) och vi var skitarga på någon kund. Så vi gick in i en skrubb, det här var på 1900-talet, och spelade i ren ilska snabbt in tio små spår. Så råkade Calle (Herlöfsson) komma dit den dagen, och lyssna. Vi gick in i hans studio, och plötsligt hade vi tio låtar. Det var ju en skivjävel!

Hur blir det att åka på turné med Baxter igen?
– Det ska bli ljuvligt! Vi har hjälp av flera begåvade människor. Grammis- belönade Mattias Lindgren spelar gitarr, så att jag kan vara mer rörlig på scen.

Så du kan gå loss på valthornet?
– Haha, nej, det skulle jag aldrig våga mig på live. Herregud, nu fick jag en idé till ett helt konstprojekt.

Bandnamn: Baxter Medlemmar:Nina Ramsby, Ricky Tillblad, Carl-Michael Herlöfsson Skivor: Baxter (1998), About this (2002) Aktuella: Med nya skivan ”Tell Me Like It Is”