Bobby Oduncu om livet på ytan

Posted on 2010/12/14

0


Vem är egentligen Bobby Oduncu? Mats Bax klär av kändisfrisören som syns på varje vimmelbild.

Sting öppnar dörren till sitt hotellrum i bara morgonrock.
– Är det ok om jag tar av mig på överkroppen?
Det är helt ok, tycker Bobby och kliver in. Han har kommit till Grand Hotell för att klippa världsstjärnan inför en konsert. Snart sitter de och jämför magmuskler med varandra. Sting tycker att Bobby har störst.
Det är såna historier man får höra här i Bobby Oduncus frisörsstol.

– Sting? frågar jag, medan Bobby förvandlar min kalufs till en kort snedbena – tydligen helrätt i höst.

– Sting har väl inget hår?

– Nja, håret var väl inget speciellt men han var häftig. Jag skulle inte ha något emot att se ut som honom när jag är 50, säger Bobby.

Han drar upp sin gula t-shirt och visar sin tvättbräda i spegeln. Åtta lena rutor som Bobby smeker med tummen. De är resultatet av fyra gympass i veckan i sex års tid, även om det blivit mindre sen Bobby trillade av cykeln och skadade ryggen för ett tag sen.

– Och när jag är på gymmet pratar jag ändå mest i mobilen, säger han och ler skyldigt.

För mig är Bobbys fysik ändå en gåta. De 200 000 personer som varje månad följer Bobbys blogg (även det är för många en gåta) kan läsa hur han ena dagen festar på rätt bra med Linda Rosing eller Carolina Gynning och andra dagen sätter i sig enorma mängder godis. En gång åt han upp ett helt julbord. I sömnen. Morgonen därpå köpte han pizza.

– Eller, inte i sömnen. Jag äter varje natt, men ibland blir det så mycket att jag får minnesluckor. Jag kan vakna med sängen full av papper och bara ”vad har hänt?” Vad kan jag säga, jag har alltid haft stor aptit och bra förbränning. Fast nu har jag faktiskt inte ätit kolhydrater på tre veckor, säger han och drar ner tröjan.

Jag tar löftet med en nypa salt. Bobby var bakis igår när vi bokade intervjun.

Bobby plockar fram en fön. Hade jag haft långt hår hade någon annan få torka det; efter att ha klippt, fönat och fixat i 17 år börjar Bobbys axlar att strejka.

– Jag är egentligen sjukskriven. Jag försöker säga nej, men om någon av mina äldsta kunder behöver en klippning snabbt så måste jag ju ställa upp.

Drömmen att bli frisör föddes i högstadiet. Men Bobby gillade inte att plugga och i början på 90-talet ville många bli frisör. Trots klart godkända 3,3 i slutbetyg kom han inte in på gymnasiets frisörlinje där gränsen var 4,2.
Bobby bestämde sig för att gå i privatskola. Två år senare började han som frisör i Pub-huset i Stockholm. Som 19-åring öppnade han sin första egna studio.

Bobby Oduncu är inte rädd att bli arbetslös. ”Det finns alltid plats för mig.” Han har köpt den enorma lokalen på Drottninggatan 81 tillsammans med svågern Chabbe. Månadshyran på en kvarts miljon har han enligt egen utsago inga problem att täcka. En del av lokalen hyrs ut till ett Waynes Coffee, en massör och ett solarium.

– Sen har jag ju min frisörskola också. Och just nu jobbar jag på en hemlig grej som blir färdig i höst.

Om din kropp säckar ihop, skulle du operera dig då? Silikonmuskler?
– Då tar jag till vilka medel som helst. Jag tycker inte att det är något fel med skönhetsoperationer. Vissa tycker att det bara är ok om man ser riktigt hemsk ut, men var drar man den gränsen? En person som ser ok ut men ändå inte får ligga ska också få operera sig, och en invandrare med höknäsa ska få rätta till den om han vill. Jag brukar till och med ge folk råd, vart de ska gå och vad de kan göra.

Jag frågar vad jag borde göra. Bobby svarar utan att blinka: Ta in öronen. Fettsug kinderna. Fixa hakan. Näsan är ok. Kanske lyfta överläppen för en ungdomligare plutmun.

– Om du vill, tillägger han snabbt när han ser min tomma blick i spegeln. Du bestämmer över din egen kropp.

Själv har han ändrat läpparna med restylane och tagit bort hår från rygg och mage med laser. Och kemisk peeling. Och så botox, men bara i armhålorna.

– Jag svettas så mycket annars, säger Bobby och håller upp armen. Du kanske inte vill känna, men det är helt torrt. Jag testade botox i pannan för något år sedan, men jag behöver inte det ännu så jag fortsatte inte.

Bobby höjer på ögonbrynen så att pannan rynkas för att visa att han alar sanning.

Hur ser din idealkille ut?
– Som en korsning mellan modell och porrstjärna. Men smaken är som baken. När jag åt middag med min pojkvän – eller… mitt ex – på Patricia så satt vi bredvid en ung kille och en gammal gubbe som gullade med varandra. Mitt ex tyckte att det var äckligt, men vadå, de kanske var precis rätt för varandra.

Bobby ser sig själv som en bra frisör, men är övertygad om att han inte haft de kunder han har utan sitt utseende. Kate Ryan och Pink. Darin och EMD. Systrarna Graaf. En hel drös kändisar och halvkändisar, fotbollsfruar och fotbollsspelare. Det var Bobby Oduncu som både skapade och avlivade Chippen Wilhelmssons hockeyfrilla. Det är Bobby Oduncu som blonderar Magnus Hedman.

– Hans son är så söt. Han brukar säga att när han blir stor ska han först bli fotbollsspelare och sen frisör. Magnus brukar svara att ”om du blir en bra fotbollsspelare så behöver du inte klippa hår sen”, men han vill bli frisör ändå. Som jag. Vänta!

Bobby tar upp sin mobiltelefon. Det är en lånetelefon, den egna är på lagning, men Bobby har ändå hunnit lägga in sig själv som bakgrundsbild.

– Titta! säger han och klickar fram ett mms.

Bilden visar en leende flicka i flätor. Under står texten: ”Titta morbror, jag har fått flätor”.

– Min syster brukar skriva såna där meddelanden, som om de vore från hennes barn. Det är så gulligt!

Du verkar bra med barn. Vill du inte ha egna?
– Jo, någon gång. Men en person som jag, som åker till Ibiza varje år, är inte redo att bli pappa, säger Bobby.

Själv är han mellanbarn med två storebröder och två yngre systrar. ”Född mellan könen” uttrycker han det. Familjen betyder mycket för Bobby och han hälsar ofta på hemma i Södertälje eller åker på någon av Syrianska föreningens fester.

De syrianska familjer jag känner håller starkt på traditionella familjevärderingar. Hur reagerade din familj när du kom ut?
– Mamma grät först, men nu är hon världens coolaste. När någon klagar och säger att ”nu har din son visat rumpan i TV igen” svara hon bara att ”ja, varför inte? Han har en vacker rumpa, min son”. Fast jag skyltar inte med att jag är homosexuell. Folk vet det ändå. Jag tackade nej till en intervju med Länstidningen i Södertälje just därför att de ville att jag skulle prata om att jag var gay. Jag vill inte trycka det i ansiktet på folk.

Bobby borstar bort det sista håret från mina axlar.
Han försvinner iväg, och kommer strax tillbaks med en lång, tunn tråd.

”Tänker han strypa mig?” hinner jag tänka.

Han gör något värre.

– Aj! Aaaaj! Aaaj, vafanAAAJ!

Tråden flyger fram runt ögonbrynen och avrättar snabbt ”alla babyhår som inte ska vara där”. Det känns som om en armé av barnhänder gör tusen nålar i pannan.

– Det kallas att tråda, säger Bobby överlyckligt medan hans flinka fingrar våldtar mitt ansikte.

Färdigt. Ögonen rinner. Jag är skändad men nöjd. Bobby garanterar att jag får ragg (vilket senare visar sig stämma).

Han försvinner igen, den här gången för att leta rekvisita till plåtningen. Saxar, rakapparater och plattångar. Under tiden fyller jag en kasse med papiljotter som får funka som patroner. Bobby ska stajlas om till en actionfigur och är mycket sugen på idén. Det sista han plockar med är ett litet make-up-kit.

Du påminner lite om Ben Stiller i ”Zoolander”. Har du sett den filmen?
– Hehe, jo.

Bobby dröjer sig kvar vid disken och småpratar med sin receptionist. Jag påminner om att vi ska vara i en fotostudio på andra sidan stan om en kvart.

– Ska vi? Oj. Jag är lite tidsoptimist, säger Bobby.

Femtio minuter senare, efter att ha visat några unga beundrare vägen till Kungshallarna, småpratat med den homosexuelle baronen Sven von Essen, plockat upp ett par militärbyxor från In- diana Fashion och hämtat ut sin mobil som varit på lagning, är Bobby framme vid studion. Han klär ogenerat av sig till kalsonger och drar på sig smink, kängor och patronbälte. Sen slänger han sig på golvet och gör 50 armhävningar ”för at få igång pumpet”. Glänsande av glycerol är han perfekt och redo för plåtning.

– Jag borde ju egentligen vara på omslaget. Helst med Linda Rosing. Vi säljer lösnummer, säger han, klättrar upp på den svarta jeepen vi kört in i studion och ger klartecken till Andrea Belluso bakom kameran.

Då kommer nästa Zoolanderkoppling: Bobby Oduncu, mannen som syns på varje vimmel och berättat för Expressens läsare om hur man blir bra på bild, har bara en look: Blue Steel.

– Se hård ut!

Bobby plutar med munnen och ger kameran sängkammarblicken.

– Ok, bra, så ser du förvånad ut.

Bobby plutar med munnen och ger kameran sängkammarblicken.

– Nu har du sett någon i buskarna där borta och sträcker dig efter plattången, typ ”jag ska platta till den jäveln”!

Bobby plutar med munnen och ger buskarna sängkammarblicken.

Efter en halvtimme är Andrea nöjd och går för att lägga in bilderna i datorn. Bobby dröjer sig kvar. Smuttar på en cider. Tar några bilder till bloggen med mobilen. En kvart senare står han och ser över axeln på Andrea, fortfarande klädd som G.I Joe.

– Kan du retuschera så att jag får mer muskler på sidorna?

– Du skojar? Det kommer inte att se realistiskt ut…

Bobby bara ler.

– Men hallå. Du pratar med en kille som älskar fejk.

Bobby Oduncu
Ålder: 33 Familj: Mamma, pappa, fyra syskon. Partner: Inte just nu. Yrke: Kändisfrisör Kunder: Pink, Victoria Silvstedt, EMD, Sting, Darin, Linda Rosing mfl.