Kvinnors ord ur mansmun

Posted on 2010/12/17

0


Det myllrar av operastycken där kvinnor hyllar mannens skönhet och styrka. Nu gör tenoren Rickard Söderberg de hundraåriga kärleksförklaringarna till sina.
– Jag ska väl också få lovsjunga min man, säger han.

Publicerad i QX november 2008

I november släpps skivan ”The Perfect Man”. Med den vill Rickard Söderberg slå in en kil i vad han beskriver som den konservativa operavärlden.

– Sångerna jag sjunger skrevs för 100 år sedan, och även om kärleken känns likadant idag så kan den se annorlunda ut. Varför inte sjunga på ett annat sätt? Trots att operavärlden i princip styrs av bögar finns det oskrivna regler om hur och av vem ett stycke får framföras. Jag bryter redan den mallen med mitt långa hår och Judas Priest-tröjor, det här är ett steg längre.

För även om det sedan länge finns ”byxroller”, som till exempel titelrollen i Händels ”Xerxes” som skrevs en manlig kastrat, men som i modern tid ofta sjungs av en mezzosopran, eller queera roller som pedofilprinsen Orlofsky i Läderlappen, är operamentaliteten fortfarande sådan att manliga roller lovsjunger kvinnliga, och vice versa.

– Jag ska väl också få lovsjunga min man, menar Rickard Söderberg.

Vad känner du när du framför sångerna?
– Plötsligt så blir allt äkta. Jag sjunger inte bara om kärleken utan känner den. För första gången känns det jag sjunger djupt och genuint.

Konvolutet är som en bok med homoerotiska bilder. Vad är tanken?
– Varje bild hör till en sång, att titta på som inspiration när man lyssnar. Som de där böckerna med kassett som man hade som barn. ”När du hör det här ljudet – pling! – då är det dags att vända blad”. Fast för bögar.

Bara för bögar?
– Det är nog mest män som kommer att gilla det här. Inte en enda kvinna är med på skivan och jag har ju stulit de sånger som var deras. Fast om någon kvinna vill göra samma sak med de traditionellt manliga sångerna så be my guest.

Hur kommer The Perfect Man tas emot?
– Musikpoliser reagerar alltid och tycker att det är helgerån. Alla kommer inte att älska skivan. Men alla älskar inte homosexuella heller och det gör mig inget. Man kan inte alltid bry sig om vad en massa gubbar och gummor tycker.

Hur ser din perfekte man ut?

– Nu är jag klyschig, men insidan är viktigast. Går man efter det yttre blir allt som skivans framsida – ett kollage av perfekta kroppsdelar utan någon helhet.

Annonser
Posted in: Kultur & Nöje