Petra Medes revansch

Posted on 2010/12/17

0


Hon är ballerinan som gick sönder och blev komiker av en slump. Nu är hon värd för 2009 års QX Gaygala. Mats Bax har träffat Petra Mede.
Publicerad i QX januari 2009

En magisk dimma vilar över Cirkus. Spänd förväntan. Ett enormt, skimrande snäckskal glider ljudlöst fram över scenen. Där, på en bädd av siden ligger Petra Mede. Hon glittrar vackert i vitt, som Whitney Houston i Bodyguard. Hon blickar ut över publikens 1600 ansikten, Kvinnor, män och mittemellan, sträcker ut sina armar mot dem, som Madonna i Evita, och så öppnar hon munnen i silverklar sång: ”And I… will always love you”. Publiken står hänförd; En 40-årig stjärna är född.

Så börjar Gaygalan 2009. I alla fall i Petra Medes huvud.

– Fast jag kan ju inte sjunga alls, sa jag får nog hitta på något annat, säger hon. Jag är bara så otroligt glad att jag får göra det här. Gayvärlden, om man kan kalla den så, är en stor del av mig. Jag har varit på en drös Pride och gick ofta på Bacchus när jag bodde i Göteborg. Scenen på Cirkus kommer att kännas som hemmaplan.

Jag frågar om det inte är lite kaxigt att säga att en stor gala på Cirkus känns som hemmaplan. Petra Mede gapskrattar i femton sekunder innan hon samlar sig.
– Jo det är väl det. Men jag är inte rädd att göra bort mig. Jag har inget att förlora.

Hur kan du vara så lugn?
– Efter att jag var med på Stockholm live med Anna Granath var det någon på Internet som ville ha våra huvuden på fat. Man blir härdad som komiker. Jag kan bara ge allt, och går det inte så tackar jag för att jag fick möjligheten.

Hon rätar på ryggen och flätar samman fingrarna.

– Nu blir jag en klyschig gammal dam, men det känns verkligen som jag fått en andra chans i livet.

Petra berättar att hon som barn satsade allt på balett. Hon tränade i timmar och ritade välvda vrister på fritiden. En ryggskada satte stopp för det. I 14 år var hon sjukskriven.
2005 ställde hon upp i en stand-up-tävling på skoj och nu är hon rolig på heltid, bland annat i Svt:s humorprogram Morgonsoffan.

– Jag har berättat skämt och larvat mig hela livet. Jag växte ju upp i Partille utanför Göteborg. Kurt Olsson var min idol, förklarar Petra Mede.

En annan av hennes förebilder är en annan Partille-tjej: Sissela Kyle, levande legend i gaygale-sammanhang. I år sitter den femfaldiga värdinnan i publiken.

Hur känns det att uppträda för sin idol?
– Stort! Sissela är fantastisk, det finns ingen annan som hon. Jag går väl lite i hennes fotspår nu. Fast jag kan inte leda galan som hon gjort, utan får hitta ett eget sätt.

Hur kommer du att vara som konferencier?
– Jag kommer att prata mycket med publiken. Alla ska vara med! Jag kommer inte att försöka vara cool, eftersom jag inte kan, men jag kommer absolut att driva med många och mycket.

Vad finns det att driva med?
– Det finns något komiskt med alla som väljer att definiera sig själva eller klumpa ihop sig i en grupp, även fast de är helt olika som personer.

Petra berättar hur hon själv gjort just det, i en intressegrupp för långtidssjukskrivna kvinnor.

– Vi tog oss själva på väldigt stort allvar och tyckte att världen skulle anpassa sig efter oss. ”Vi är de sjukskrivna – ta oss på allvar!”

Petra hytter upprört med näven, så att en man vid grannbordet där vi sitter i loungen på Hotell Hilton lutar sig fram bakom sitt sällskap för att se vad det är frågan om.

– Men vi var ju så olika. På ett möte diskuterade vi handikappvänliga bankomater. Jag med min trasiga rygg ville ha en som satt högt upp, de rullstolsburna en som satt långt ner, de synskadade en med blindskrift, någon läste bättre med vit text på svart bakgrund, någon annan vice versa… det blev absurt tillslut.

Din kompis Magnus Betnér, som är nominerad till årets homo/bi på Gaygalan, resonerade likadant i QX september…
– Ja, jag läste det.

Han sade också att alla föds bisexuella, vad tror du om det?
– Jag kan själv bli kär i en människa oavsett kön, men jag kan bara tala för mig. Jag har väldigt lätt att fästa mig vid människor. Men jag tycker det är obehagligt att placera folk i fack, och säga att du är si och du är så. Fast jag gör ju också det. Det finns väl ingen människa i världen som är fördomsfri.

Vad ser du mest fram emot med att leda Gaygalan 2009?
– Jag har bara sett galan på TV förut, så jag ser fram emot att få uppleva en riktig… gala-gala. En gränslös gala där anything goes. Som på Pride. Folk tar inte sig själva på så stort allvar. Det mest spännande blir att se vilka som får pris.

Vilket pris skulle du själv helst vinna?
– Äsch, varför ska jag få något pris? Eller… om det finns ett pris till föredetta sjukskrivna dansare som lyckats ta sig upp i den kraftigt heterosexuellt mansdominerade komikervärlden… då vill jag gärna ha det.

Petra Mede
Ålder: 38 Yrke: Komiker Bor: Bromma, Stockholm Familj: Mamma, pappa, syster Civilstånd: Singel Känd från: Tv-programmet Morgonsoffan och boken ”Mer självkänsla än du kan hantera” Aktuell som: Värdinna för Gaygalan 2009 Vad är roligt? Serien The Office Vad är gala? Gränslöst! Allt, här och nu!

Annonser
Posted in: Kultur & Nöje