Bögarna som fixar bröllopet

Posted on 2010/12/18

0


I ”Vårt bröllop i era händer” ger giftassugna par bort sin bröllopsplanering till fyra experter. Sedan är det upp till familjerna att fixa allt. QX träffade programmets kreativa krafter – tre gay och en tjej.
Publicerad i QX mars 2009

In på cafét kliver den festfixande baronen Sven von Essen. Snart kommer även bröllopsgurun Pehr
Hante
, stylisten John Augustsson och projektledaren Cathrine Collin. Tre gay och en tjej. Tillsammans har de på sju veckor planerat tio drömbröllop till TV3:s storsatsning Vårt bröllop i era händer.

Programmet går ut på att förlovade par lämnar över hela ansvaret för sitt bröllop till släkt och vänner – pengar och allt. Paret får förklara för två bröllopsexperter hur de har tänkt sig sitt bröllop, experterna bestämmer ett tema och sedan är det upp till släkten att på fem dagar ordna det perfekta bröllopet.

Nu sitter programmets kreativa krafter samlade runt ett alldeles för litet bord. Snart fyller de hela rummet. Sven konverserar alla cafégäster och ingen alls samtidigt och Cathrines bubblande skratt smäller mellan tegelväggarna, som John tycker borde täckas med något vackert tyg för att förbättra akustiken.

Hur får man ihop ett drömbröllop på fem dagar?
– Det har varit väldigt intensivt för oss, medger John, som under inspelningarna varit ordningen i Sven von Essens kreativa kaos. Varken vi, brudparen eller tv-teamet visste vad vi gav oss in på. Men det är familjerna som ska ha mest beröm. De har verkligen… jobbat arslet av sig, tagit ledigt från jobb för att hjälpa till med bröllopet. Det finns ingen finare gåva.

Experterna berättar hur det täta samarbetet svetsat samman familjer och vänner som kanske annars aldrig skulle lära känna varandra på riktigt. Hur många av dem vuxit med uppgiften. Särskilt minns de en person:

– Åh, pappa Raimo! minns Sven.

John förklarar:

– Han var far till en av brudarna: En genomgod, blyg finländare som körde buss och aldrig bett någon om någonting i hela sitt liv. Så skulle han plötsligt fråga sin chef om det kanske, möjligen, eventuellt gick att ordna om en buss till sin dotters bröllop. Chefen svarade att han fick hur många bussar han ville. Han var stolt som en tupp…

– Vi kommer ju väldigt nära familjerna, säger Cathrine. Även om arbetet tar på krafterna får man så mycket energi tillbaka av att se hur lyckliga alla blir.

I vanliga fall arbetar de fyra med proffs och gott om tid. Nu har de alltså jobbat med Svenssons under tidspress. Jag frågar om det gått helt smärtfritt. Cathrines skratt studsar mellan väggarna igen.

– Ja, Pehr, har det gått helt smärtfritt?

Pehr ser trumpen ut, en min de internt kallar ”bögsnörpet”. Han börjar rada upp historier om blommor som hamnar fel, avstängda broar och lastbilar som nästan välter. En gång skulle han skulle ta emot en möbelleverans, men ingen i släkten dök upp förutom två mostrar.

– Så där stod jag bland tunga bardiskar och bord med två små tanter. När brudgummens mamma sen kom dit utbrast hon, med polsk brytning ”men vaaad har Pehr gjort hela dagen? INGENTING!?” Men släkt och vänner dök upp till slut, och då blev det en jäkla fart.

Vad har varit svårast?
– Att låta släkten bestämma allt. Man är så van att styra själv, säger Cathrine.

– Särskilt när det gällde lokalen, säger John. De ser ju inte samma potential som en själv. Men när ens stressade hjärna skrek ”NEJ DET HÄR GÅR INTE!”, fick man vara mer ”nämen, hörni, ska vi ändå inte fundera lite mer på det andra stället”.

– Det är lokalen man verkligen kan spara in pengar på. Bara att täcka en ful vägg med tyg kan göra underverk, säger Cathrine, som med hjälp av Pehr, palmer och några ton med sand förvandlat en lada till en karibisk strand.

Är det så ni hållit den strama budgeten?
– Jo, fast vi har ju blivit sponsrade med en del också, säger Pehr.

Programledningen bad Pehr och John att beställa allt sponsrat material i förväg. ”Vi har väldigt breda marginaler – beställ hur mycket ni vill!”

– Så där satt vi: två bögar och en Panduro-katalog. Du kan ju gissa hur det gick.

140 meter tyll, 140 meter fjädrar och otaliga strasstenar senare hade Pehr och John spräckt budgeten fem gånger om.

– Och på något sätt lyckades vi få hem tolv kilo grålera, säger John och ser tankfullt upp i taket. Måste ha blivit något fel med PLU-numret.

– Jag blev förvånad över en sak, säger Sven plötsligt. Jag trodde att folk skulle reagera på att vi var homosexuella. Jag har inte märkt någonting sånt.

– Nej, folk förväntar väl sig att det ska vara lite gay, säger Pehr.

– Är inte alla gay nuförtiden? säger Cathrine.

Något samkönat äktenskap kommer vi inte få se, eftersom homogifte ser ut att bli lagligt först i maj. Men även om det vore lagligt skulle såväl Sven, John och Pehr ha svårt att ge bort sina bröllop till tv, på det sätt som deltagarna gjort.

– Det är för personligt, säger John.

– Sen tror jag inte att jag skulle kunna släppa ifrån mig att ordna med alla detaljer, säger Pehr.

– Nej, tänk om en heterosexuell man skulle få lägga håret, säger Sven. Hur skulle det se ut?

– De här tre killarna skulle jag anlita vilken dag som helst utan att vara orolig, säger Cathrine. Så länge jag själv får leda arbetet. De är så jäkla duktiga! Vilken idiot som helst kan hänga lite tyg, men Pehr är verkligen makalös på dekor.

Helst skulle de fyra planera ett stort bröllop tillsammans, så länge var och en har sin tydliga roll och inte fick lägga sig i vad de andra gör. Snart diskuterar de vem som skulle vara drömklienten. Kända namn flyger över bordet som bollar i en pingismatch. En nykter Jach Nicholsson. Kronprinsessan Victoria. Carl-Philip.

– Nej, inget royal wedding, suckar John.

– Barack Obama då, säger Cathrine. Om han och Michelle kunde gifta sig igen, alltså. De är så fina tillsammans.

– Usama bin Laden! utropar Sven och Cathrine gör en grimas. Jo, men han är ju kändast i världen.

– Tänk er fyrverkerierna på det bröllopet, skrattar John. BAM!

Pehr hakar på:

– Ja, och så sitter vi i en helikopter högt över alltihop med walkie talkie och bara: release the doves. Det vore nåt.

Vårt bröllop i era händer har premiär söndagen 15 mars i TV3.

Annonser
Posted in: Kultur & Nöje