En bit av Belize i vardagsrummet

Posted on 2011/03/05

0


Bussmekanikern Magnus första reptil var en kajman som han köpte 1989 av en konstig kille i Kiruna, en sån kille som kunde fixa fram en schimpans bara man betalade. Senare fick han även leguanen Doris, döpt efter ”skräcködlan” i kassan på stans OK-mack.
Idag lever han och maken Sebastian med leguanen Schnookkie i Hässelby.

Terrariet på 900 liter med pool som står i vardagsrummet har Magnus svetsat ihop själv och släpat upp till lägenheten (säkerhetsdörren fick skruvas loss).

– Terrariet hemma i Kiruna var tre gånger så stort. Jag gillar terrarier. Det är som att inreda ett hem och en trädgård samtidigt, även om de flesta nya växter man sätter in hos Schnookkie snabbt blir sallad, säger Magnus.

Leguaner som Schnookkie bor vanligen i Belize, så terrariet måste hålla tropiskt klimat. Sensorer och generatorer håller luftfuktigheten på 80 procent och värmen mellan 30 och 38 grader. Även parets akvarium fejkar tropiskt klimat.

– Jag sitter med i bostadsföreningens styrelse, och jag kan säga att vår elförbrukning ligger rätt mycket högre än alla andras, säger Sebastian.

I början bodde Schnookkie mest på en gardinstång och vägrade komma ner vilket ledde till en del klätterskador i lägenheten. Idag är hennes klor trimmade, men både Magnus och Sebastian har rivmärken på armarna.

– Haha, en gång undrade min arbetsgivare hur jag hade det hemma egentligen, säger Sebastian.

Förutom Schnookkie har Magnus och Sebastian hunden Tekla ihop. Henne paxade de på ett räddningscenter när hon bara var två månader.

– Det är den enda adoptionsbyrå där bögpar står otroligt högt i kurs. Efter att ha svarat på deras hundratals frågor behövde vi inte vänta länge, säger Sebastian och skrattar.

Varför räddningscenter?
– Det finns många hundar som behöver ett hem, så varför inte. Jag har adopterat många djur genom åren. Man är väl lite blåst, men argumentet ”om inte du tar henne så avlivas hon” har alltid funkat på mig.

Hur funkar Tekla och Schnookie ihop?
– De umgås inte så mycket trots att de har bott ihop i fem år, säger Sebastian. När Tekla var liten nosade hon lite på terrariet och Schnookkie smällde till glaset med svansen. Tror det avskräckte henne.
– Men det finns filmer på Youtube, där hundar och leguaner ligger och håller om varandra. Det vore något, säger Magnus.

Magnus har en astma som blivit värre med åren. Trots det tänker han aldrig göra sig av med Tekla. Att avliva alaskahuskyn Tequila, som finns förevigad på ett stort väggfoto i vardagsrummet, på grund av en tumör var det värsta han någonsin gjort.

– Det var som att förlora ett barn. Är man inte djurägare själv fattar man nog inte.

Känns det likadant när en fisk går mage upp?
– Nej, de spolar man bara ner, sen är det inget mer med det.
– Akvariet kostar mer än det smakar, säger Sebastian. En gång köpte jag en blå mal till Magnus i present för 800 kronor och det tog inte många dagar innan den dog.

Förut hade de två akvarier. Ett sprack. Sebastian hörde ett knakande och kort därefter forsade 100 liter vatten ut över golvet.

– Som tur var hann vi få bort allt i tid. Inga fuktskador, säger Sebastian.

Än så länge räcker husdjuren för Magnus och Sebastian; att se barnfamiljer i mataffären räcker för att bli avskräckta. Men det finns en sak som Magnus gärna önskar sig:

– Ett paludarium: terrarium och akvarium i ett. Som en riktig skiva regnskog. En dag ska jag bygga ett. Tänk att ha en bit av Belize i vardagsrummet.

Magnus och Sebastian
Ålder: 40 och 26 Bor: Hässelby Yrke: Magnus är bussmekaniker och Sebastian jobbar på utbildningsförvaltingen. Civilstånd: Gifta

Schnookkie,
Leguan, 5 år
Nypris: ca 1300
Maxålder: 30 år, i fångenskap.
Äter: Grönsaker och foderbollar

Andra djur hos Magnus och Sebastian:
Schäfer/laikan Tekla, akvarium med en aurana, malar och guppys. På jobbet har Magnus pirayor.

Posted in: Reportage