Familjen där pappan födde barnen

Posted on 2011/09/05

0


Susan, Austin och Jensen föddes av sin pappa. Idag är de nyhetsstoff världen över. I Sverige hade de aldrig blivit till. Det är just därför som familjen Beatie kommit hit.

Det som i morse var en mulen dag har förvandlats till ett plaskvått helvete. Det regnar inte längre, det forsar, och Thomas och Nancy Beatie springer bakom sina barnvagnar. De kryssar mellan karuseller med sänkta huvuden, medan hjulen plöjer upp kaskader av vatten. De är två av en handfull föräldrar som denna söndag har lovat sina barn en dag på nöjesfältet Gröna Lund, och inte haft hjärta att ställa in.

Tvåårige Austin gråter och vill bli buren och minstingen Jensen gnyr. Treåriga Susan strålar som en sol med stora ögon, till synes omedveten om regnet.

– I want to ride the pink elephant! ropar hon och pekar.

– I don’t think the elephant wants to play in this weather, sweetie, säger pappa Thomas.

– But I need to!

Thomas ser uppgivet på sin fru Nancy. Snart sitter han, med genomblöt bak, i en rosa elefant med Susan i knät. Dottern vinkar glatt och ger ifrån sig samma glädjetjut som under båtfärden hit. I Oregon, där hon föddes, fanns varken sjöar eller hav. Det gör det inte i Phoenix heller, dit familjen Beatie tvingades flytta efter att uppståndelsen i hemstaden Bend blev för stor. De levde med neddragna persienner och övervakningskameror, med mordhot på telefon, och avlägsna släktingar och bekanta som sålde deras privatliv till pressen.

– Folk lade upp filmer på youtube, där de gjorde parodier på oss, eller hävdade att de kidnappat mitt barn, berättar Thomas.

Uppståndelsen berodde på Susan. Hon var det första kända barnet i världen att födas av sin pappa.
2008 släppte Oprah Winfrey historien som en bomb i amerikanska vardagsrum: Hur Thomas, som föddes som Tracy, träffade den elva år äldre kroppsbyggaren Nancy och inledde ett lesbiskt förhållande, bytte kön och gifte sig, men valde att behålla allt nedanför bältet – och nu var gravid.

Att operera könsorganet är inget krav för att ändra sitt juridiska kön i delstaten Oregon, ingen lag förbjuder heller män från att bli gravida, och eftersom Nancy hade opererat bort sin livmoder på grund av sjukdom var det naturligt att Thomas skulle bära barnen.

– Precis som många andra par ville vi bilda familj, med biologisk koppling till barnet om det var möjligt. Jag såg inga fördelar med att stympa mig själv, säger Thomas.

Omgivningen, allt från folk på gatan till grannarna i Bend, har alltid sett honom som en man. Tills den dag han blev gravid.

– Då vände allt. Plötsligt var jag … ett cirkusfreak.

Han slår ut med händerna mot åkturerna med en uppgiven gest.

– Vore jag mer av en man om jag steriliserats och läkarna försökt efterlikna en penis med hud från mitt lår? Är min fru mindre kvinna för att hon saknar livmoder? Om biologin är det enda som styr kan vi stryka frågan direkt eftersom jag saknar y-kromosom. För mig handlar det inte om det, utan om vad som finns i huvudet.

På papperet är Thomas Beatie en man sedan 2002, i allt från personnummer till faderskapsbevis. Annars hade han och Nancy inte kunnat gifta sig. Det var en av de saker som de kämpade för när de levde i en lesbisk relation på Hawaii och var aktiva i hbt-rörelsen för könsneutralt äktenskap.

Men könsbytet gjorde dem till förrädare.

– Våra lesbiska vänner vände oss ryggen. De kunde ha använt oss som exempel istället, att vi fick gifta oss bara för att jag bytte kön visar ju hur idiotisk lagen är. Vi var ju fortfarande samma personer.

Nancy säger att det enda som har förändrats efter hormonbehandlingen är att Thomas har blivit mer grinig och slutat skriva dikter om henne.
Han protesterar:

– Men jag ger dig ju ömma blickar!

Nancy skrattar och boxar sin man retsamt i magen och Thomas ler förläget, liten bredvid sin fru. Familjen har sökt skydd från regnet under taket på en dansbana. På golvet leker Susan och Austin tafatt med två andra barn. Priset som Thomas och Nancy betalat för att visa världen sin kontroversiella kärnfamilj är att främlingar tar sig frihet att döma och värdera dem. Som den mann som en dag ringde och skrek att Thomas inte var en man utan ett ”det”, eller han som på QX Facebook-sida kallar Thomas ett missfoster som inte är välkommet i landet. Mer än en gång har familjen blivit hånade även av journalister.

Men det var Thomas själv som tog familjens steg ut i rampljuset.

2008 skrev han en artikel om sin graviditet i The Advocate som publicerades tillsammans med en bild där han stod skäggig och höggravid, i bar överkropp med ärr där hans kvinnliga bröst en gång suttit.

Det var den bilden som Oprah Winfrey fastnade för.

– Historien hade kommit ut på ett eller annat sätt ändå, och nu fick jag ge min version från början. Men jag hade inte räknat med att det skulle ta så stora proportioner, säger Thomas.

En artikel i brittiska The Daily Mail tar upp hur familjen Beatie tjänar pengar på publiciteten. De vill bara fotograferas av bildbyrån Getty Images, som ger dem provision på varje såld bild. De marknadsför sin bok ”Labour of Love” och klädmärket ”Define Normal”. Vänner från Hawaii menar att de använder sina barn som slagträn i en politisk debatt.

Thomas slår ut med armarna.

– Hey, jag försöker inte fnaska ut mina barn, säger han. Jag vill bara visa att det här sättet att leva också finns, och att det är lika normalt som något annat.

I bakgrunden försöker Nancy, med Jensen under armen, få fatt på de andra två för en gruppbild. Undrar hur barnen Beatie kommer att se tillbaka på fotot. Kanske som den dagen då de blev uppradade och ombads vara söta för ännu en journalist. Kanske som den dagen då pappa åkte med dem i den där rosa elefanten – trots att regnet öste ner omkring dem.

Thomas och Nancy
Han 37, hon 48. Träffades på ett gym på Hawaii. Thomas hette då Tracy, tränade taekwondo och vann skönhetstävlingar. Nancy var kroppsbyggare och en tidigare Miss Pride.
1998 började de dejta och var aktiva hbt-rättskämpar.
2002 genomgick Thomas ett könsbyte.
2003 gifte de sig och berättigades de 1100 ekonomiska och rättsliga fördelar de nekats som lesbiskt par.
2008 blev Thomas världskänd som ”den gravida mannen” efter ett framträdande i Oprah Winfreys tv-program. Intervjuas av Barbara Walters och tillkännager sin andra graviditet.
2011 invigningstalade Thomas Beatie på Stockholm Pride.
Nancy är idag personlig tränare. Thomas massageterapeut.

Så blev barnen till:
Susan, Austin och Jensen har alla blivit till med sperma från samma lettiske donator, beställd över internet. Inseminationen har skett i hemmet, efter att nio läkare nekat paret Beatie hjälp. Thomas slutade med sin hormonkur för att åter börja menstruera. Inget barn har förlösts med kejsarsnitt.
Transmän uppges ha fött barn även innan Thomas Beatie. Själv menar han att han är den första som även stått folkbokförd som man.

Så säger lagen i Sverige:
I Sverige hade Thomas Beatie inte kunnat bli biologisk pappa. Den som vill byta kön här måste vara steril, enligt en lag från 1972. Finns könsceller nedfrysta ska de förstöras. Personen ska även vara myndig, ogift och svensk medborgare.
2010 lovade statsminister Fredrik Reinfeldt en lagändring. Idag är Kristdemokraterna det enda regeringsparti att säga nej.

Annonser