Kristian är landets bäste bög

Posted on 2011/09/05

0


Han är Motalasonen som i somras valdes till landets bästa bög. Årets Mr. Gay Sweden Kristian Sääf pratar fotboll, frisördrömmar och döda råttor i brevlådan.

En dag levererade brevbäraren en död råtta med en spik i analen hem till familjen Sääf i Motala. Det var en hälsning från Nationalsocialistisk front till yngste sonen Kristian. ”Vi vet att du är bög”. Kristian gick då på gymnasiet, som en av två killar på Anders Ljungstedts frisörlinje i Linköping.

– Det var det andra hotbrevet jag fick från dem och det var rätt otäckt. Jag var inte öppen mer än för de närmaste, men jag var den ende unga manliga frisören i stan och stack ut. Jag var udda, säger Kristian Sääf.

Han sitter på World Class gym i Stockholmsförorten Alvik. En bit bort står en mörkhårig kille i vit t-shirt vid en sandsäck. T-shirten är halvt genomskingligt av svett och klistrar över ryggmusklerna medan killen bankar ur sig veckans aggressioner, ett stön i taget. Kristian kommer hit fyra gånger i veckan. Som ung fotbollskille i IFK Motala tränade han för att bli bättre på sin favoritsport. Idag handlar det mer om utseendet: tuttar, rumpa och armar.

– Eller, det är väl femti–femti. Jag skulle inte må bra om jag inte fick träna, men eftersom jag gör en del modelljobb också så blir ju utseendet viktigt. Och det var nog mycket därför som jag vann Mr. Gay.

Jag frågar vad han själv tycker om. Kristian ler ett mjölkvitt leende.

– Jag gillar svettiga muskler.

Han nickar bort mot den stönande sandsäcksmannen.

– Som han till exempel. Fast han är hetare när han kör bänkpress.

För ett år sedan lämnade Kristian Sääf Motala och dess Volvoraggare på McDonalds-parkeringen för att flytta upp till Stockholm och pojkvännen Jonas. De hade träffats på internet och setts på helger i drygt två års tid.

– Så när mina föräldrar sade att de behövde mitt rum till annat flyttade jag in hos Jonas i Bromma. Egentligen hade det varit bättre att ha ett eget ställe först, det känns lite som bortaplan när alla möbler och bestick är hans. Men vi har snackat om det, så det funkar. Och det är verkligen skönt att bo här – hemma fanns det knappt några ställen att träffa folk på. De flesta var smygbögar och hängde på Harry’s.

Saknar du något i Motala?
– Gemenskapen i fotbollslaget. Den är svårt att beskriva. Man upplever så mycket tillsammans som ett lag: man reser ihop, skrattar ihop och gråter ihop. Det betydde väldigt mycket för mig.

Kom du någonsin ut för lagkamraterna?
– Jag slutade när jag var 17, så jag hann aldrig göra det. Det är först efter att jag flyttat till Stockholm som jag kommit ut helt och hållet. Men de trackade mig aldrig för frisörgrejen och jag hade inga problem i omklädningsrummet. Lagkompisarna blev lite som ens familj, så det var inte så att man ville gå och tafsa. Men om någon hade föreslagit något hade jag nog inte sagt nej.

På skolgympan var det inte lika lätt. Frisörlinjen hade idrott tillsammans med killarna från testosterontunga flygtekniska. Kristian frystes ut, och bad om eget omklädningsrum. För att situationen skulle bli bättre bjöd skolan in en föreläsare från RFSL.

– Sånt vill jag göra som Mr. Gay – prata med unga människor på mindre orter. Höra deras historier och berätta min.

På många sätt är Kristian Sääf en typisk Mr. Gay-vinnare: en ung, sötsnygg sportkille som nyligen flyttat till Stockholm, kommit ut och ställt upp i en skönhetstävling på kul för att därefter vilja göra en skillnad utan att helt veta hur.

– Jag ska ha ett möte med tävlingsledningen och se vad jag kan göra. Så hoppas jag få tips från Simon Forsberg och Christo Willesen, som vunnit tidigare. Det är bra förebilder som kan argumentera för sig. Jag känner mig fortfarande rätt ung.

På ett sätt skiljer sig Kristian Sääf från sina föregångare: han är den förste adopterade Mr. Gay Sweden. Tillsammans med sin äldre halvbror kom han hit från Sao Paolo i Brasilien som treåring.

– För mig innebar det inga problem att vara adopterad, förutom att jag solade så lite som möjligt för att passa in bättre. Min bror hade det svårare. Han halkade snett någon gång i tonåren och bodde på olika fosterhem.

Hur påverkade det dig?
– Det var rätt lugnt, jag var ung och tänkte inte så mycket på det. Vi åkte och hälsade på honom ibland.

Att han var adopterad gjorde honom visserligen till minoritet i Motala, men det som verkligen fick honom att sticka ut var frisördrömmarna. Som liten älskade han att dra fingrarna genom mammas lockar och på högstadiet pluggade han upp sina betyg till klart godkända 285 (av maximalt 320) för att komma in på frisörlinjen.

– Jag vet inte varför det var så höga intagningspoäng, men jag jobbade hårt och bad alla lärare om extrauppgifter. Men mitt VG i tyska fick jag nog bara för att min lärare var gay och tyckte jag var söt, haha.

Idag ser han hår mer som en hobby.

– Jag tröttnade. Jag kanske pluggar vidare på universitet någon dag, men just nu vet jag inte till vad. Jag trivs bra på mitt nuvarande jobb – jag har aldrig varit chef förut.

Kristian Sääf har ännu inte varit hemma i Motala sedan han vann titeln Mr. Gay Sweden 2011. Men Motala tidning har skrivit om det och många hemifrån har gratulerat.

– Det pirrar lite i magen inför att åka hem. Det är ju först nu jag kommer ut för alla.

Han är övertygad om att några av kommentarerna kommer att vara negativa. Men förhoppningsvis landar inga fler råttor i brevlådan hos familjen Sääf i Motala.

Kristian Renato Sääf
Ålder: 21
Yrke: Teamledare på Hemfrid och modell på Mady
Bor: I Stockholmsförorten Bromma
Äter helst: Thai
Dricker helst: Vitamin Well
Lyssnar på just nu: Kazaky – Love
Bästa film: Avatar
Senaste gången du kände dig smart: Smart? Jag är praktisk.
Muskel du är mest stolt över: Mina bröst
Om Motala: Det är en jättebra sommarstad och bra för familjer, men som gay var det inte så hett.

Annonser