South Park – där alla är lite gay

Posted on 2011/10/04

0


South Park har oftare än någon annan tecknad serie lyft hbt-frågor. Här är några återkommande karaktärer som bryter normen:
Se även stora gayguiden till South Parks alla avsnitt

Stan Marsh och Kyle Broflowski
– It’s ok to be gay! Being gay is just a part of nature, and a beautiful thing.

Stan och Kyle representerar det sunda förnuftet i kontrast mot Cartmans ondska och samhällets galenskap. Medan de upptäcker världen synar de alla dess sprickor med ett barns självklarhet.


Eric Cartman
– My grandpa was bi, that makes me quarter bi.

Gruppens vidrigt elaka tjockis som tar alla chanser att trycka ner andra. Han använder ”gay” som skällsord, samtidigt som han ordnar snoppmätartävlingar och ägnar tre avsnitt åt att försöka få Kyle att suga av honom (11:10-12). En kultförklarad sociopat och penalist som genom sin gränslöst kreativa egoism gör honom till skaparnas favorit och något av det mest vidunderliga som tecknats i TV. Och just det, hans mamma är hermafrodit.

Kenny McCormick
Är visserligen närmast besatt av tuttar, men suger ändå av radioprofilen Howard Stern för tio dollar (04:15). Är man fattig så är man.


Herbert/Janet Garrison
– Gay people, well, gay people are EVIL!

Ja, var ska man börja. Mellanstadieläraren på South Park Elementary går från att vara homohatare, till att komma ut, till att byta kön och bli homohatare igen, till att bli lesbisk, till ett nytt könsbyte… Han tvekar inte att diskutera sitt privatliv med skolbarnen och diskriminerar samtliga minoriteter förutom den han för närvarande råkar tillhöra – där kräver han alla rättigheter i världen. Som utbildad ingenjör lyckas han även uppfinna den supersnabba farkosten ”It”, som styrs med fyra spakar: en i varje hand, och … en i varje hål (05:11).


Big Gay Al
– I’m super! Thanks for asking!

Redan i första säsongen får han åtminstone Stan att inse att det är ok att vara gay. Men trots sitt genomgoda hjärta och stora empati får Big Gay Al ofta utstå diskriminering eftersom hans färgstarka yttre sticker i ögonen på South Parks vita medelklass.


Leopold ”Butters” Stotch
– If I’m bi-curious, and I’m somehow made from God, then I think your God must be a little bi-curious himself!

Gängets väluppfostrade försökskanin som aldrig har någon aning är omöjlig att inte älska. Han spelar in Youtube-hiten ”what, what – in the butt” (12:04), säljs som husdjur till Paris Hilton (08:12), kläs ut till tjej (09:09) och hamnar på kristet hjärntvättarläger för att bota en bisexualitet han varken känner till eller förstår – utan att någonsin vackla i sin naiva tro på att alla han möter är goda.


Tom Cruise
– I’m not in the closet!

Skådespelaren tillbringar ett avsnitt i Stans garderob och vägrar komma ut. Han förnekar till och med att han är ett garderobsfall (09:12). Får även jobb på en fabrik där han packar fudge. När pojkarna undrar om han blivit ”fudgepacker” (slang för bög) är måttet rågat: Cruise samlar ihop Barbara Streissand och alla andra kändisar som hånats genom åren för en motattack (14:05).


Mr. Slave
– But I’m gay! I don’t like vaginas!

Han må ha vunnit över Paris Hilton i en ”whore-off” (08:12), men trots sin S&M-look visar sig Mr. Slave vara en jordnära, godhjärtad själ som gärna lyssnar på folks problem. Är oftast passiv och brukar inte säga mer än ett läspat ”Uh, Jesus Christ…” Men när Garrison går för långt säger han stopp.


Randy Marsh
– We’re trying to turn everyone gay so that there are no future humans. Present day America – number one!

Fler än en pappa i South Park har experimenterat med sin sexualitet. Butters hittar sin pappa på bastuklubb och Kyle och Stans pappor kollektivrunkar i ett badkar. De excentriske Randy Marsh ordnar även en enorm böghög för att hindra folk från framtiden att ta hans jobb (lång historia). Avslutade förra säsongen med att skilja sig, så kanske blir det mer experimenterande.


Saddam Hussein & Satan
– Howcome you always want to make love to me from behind? Is it because you want to pretend I’m somebody else?”
– Satan, your ass is gigantic and red. Who am I going to pretend you are, Liza Minelli?

Iraks avlidne diktator har i såväl serien som långfilmen ett homosexuellt förhållande med Satan – där Satan är den känslige.


Priest Maxi
South Parks katolske präst har själv haft en homosexuell fas, innan Jesus Kristus visade honom den rätta vägen. Är fast övertygad om att homosexualitet är ett val – och att han kan få människor att välja om.

Annonser
Posted in: Kultur & Nöje