Stora Gayguiden till South Parks alla avsnitt

Posted on 2011/10/04

0


Foto: Comedy Central

Det började med en taffligt tecknad kortfilm på en filmkurs. Idag är South Park en kultserie som följs av tre miljoner tittare i USA – och ännu fler på internet och i övriga världen. Och bögarna har varit med ända från början.
Se även stora gayguiden till South Parks invånare

South Park handlar om pojkarna Stan, Kyle, Cartman och Kenny som med lika portion oskuldsfullhet, djävulskap och insikt upptäcker världen och dess brister i svenssonhålan South Park, Colorado.

1997 hade serien premiär och redan i första säsongen gjorde homosarna entré: den flamboyante Big Gay Al tog med Stan på sin ”big gay boat ride” för att visa att homosexualitet alltid har funnits och är en del av naturen.

– Att göra ett avsnitt om homosexualitet vid den här tiden, särskilt i en tecknad serie, var väldigt ovanligt. TV-bolaget var nervösa och ”The TV Guide” döpte om avsnittet till ”Big Al’s Boatride”. Det var i det här avsnittet som vi hittade vad South Park handlade om, säger skaparna Trey Parker och Matt Stone.

Sedan dess har Stone och Parker fortsatt lyfta hbt-frågor på sitt skruvat satiriska sätt: alltifrån könsbyten och könsneutralt äktenskap till den kristna Ex Gay-rörelsen och genomsnittsamerikanens dolda homofobi har synats skoningslöst.

Aktuell, kontroversiell och med en omisskännlig tecknarstil har South Park blivit en kultserie, som egentligen bara brädas av The Simpsons. Efter 216 avsnitt, fyra Emmys och en Oscarsnominerad långfilm går serien nu in på andra hälften av sin femtonde säsong.
Stones och Parkers kontrakt med Comedy Central sträcker sig fram till och med 2013 och i det senaste avsnittet hintade man om att idéerna börjar sina. Förhoppningsvis får vi ännu några gaykarameller att suga på innan det roliga är slut.

South Park säsong 15b har premiär 5 oktober. Tidigare avsnitt finns att streama på www.southparkstudios.se. Här är bögrussinen ur South Park-kakan:

01:04 – Big Gay Al’s Big Gay Boatride
Avsnittet som startade allt! Stans hund Sparky rymmer och hittas på ett center för homosexuella husdjur. Ägaren Big Gay Al tar med Stan på en båttur genom historien och Stan inser att homosexualitet är något vackert och en del av naturen.

 

01:11 – Tom’s Rhinoplasty
Pojkarna blir kära i sin vikarie Miss Ellen, för att sedan få höra att hon är flata och bara gillar andra flator. Och hur blir man en sån? De vuxna berättar att flator slickar matta, bär Birkenstock-tofflor och lyssnar på Indigo Girls, så det är just var pojkarna gör.

03:08 – Two Guys Naked in a Hot Tub
Visst kan väl två män se varandra runka utan att det blir bögigt? Eller? Papporna Randy och Gerald lever ut sina fantasier i jacuzzin på en hemmafest. Randy har grov ångest tills han får veta att alla på festen gjort samma sak.

 

04:05 – Cartman Joins NAMBLA
Cartman tröttnar på sina barnsliga vänner och söker vänskap med mogna män på internet. Han blir medlem i (den faktiskt existerande) North American Man/Boy Love Association och drar med sina vänner i en pedofilhärva, där deras lärare haffas av polisen.

04:06 – Cherokee Hair Tampons
Utan sitt lärarjobb försöker Mr. Garrison sig på erotisk skönlitteratur. Tyvärr blir det inte den tantsnusksuccé han hoppats på: att ordet ”penis” nämns 6083 gånger gör att boken hyllas som den bästa homoerotiska roman sedan Huckleberry Finn.

 

04:11 – Fourth GradeMr. Garrison flyr motgångarna i en grotta i bergen. Där konfronteras han med sitt homosexuella jag – och kommer äntligen ut som gay. Och, som det gärna blir när medelålders män kommer ut, så ska minsann hela världen få veta…

 

05:02 – Cripple Fight
Big Gay Al får sparken som pojkscoutledare. Föräldrarna vill inte att han åker på läger med deras barn. Han ersätts istället av en maskulin militärtyp som tar nakenbilder på sina scouter. Pojkarna demonstrerar för att scouterna ska tillåta öppet homosexuella.

05:14 – Butters Very Own Episode
Butters märker att hans pappa inte alls går och handlar om nätterna som han säger. Istället går han på bastuklubb. Butters följer efter och hittar sin far mitt bland alla ”nakenbrottare”. Trots att Butters varken förstår eller fördömer försöker hans föräldrar göra sig av med sin son och skyller försvinnandet på ”någon puertorican” .

06:08 – Red Hot Catholic Love
Stadens pastor Fader Maxi blir oskyldigt utpekad som pedofil och åker till Vatikanstaten för att diskutera problemet med påven. Där upptäcker han till sin förskräckelse att alla katolska präster pillar på barn – förutom han själv.

 

06:14 – Death Camp of Tolerance
I ett försök att få sparken för sin läggning och kunna stämma skolan på miljonbelopp anställer Mr. Garrison sin pojkvän, läderbögen Mr. Slave som assistent och utför ”experiment” på honom. Barnen klagar hemma och skickas på läger där en fascistisk führer ska lära dem att vara toleranta.

07:08 – South Park is Gay
Tv-programmet Fab 5 får metrosexualiteten att frodas bland såväl barn som vuxna. ”Straight” blir snabbt ett skällsord i ett avsnitt som svämmar över av fantastiska one-liners. Mr. Garrison blir vansinnig på att hans livsstil sålts ut till allmänheten och Fab 5-gänget visar sig ha dolda motiv med att göra alla män till mesar.

09:01 – Mr. Garrison’s Fancy New Vagina
Mr. Garrison genomgår ett könsbyte och går all-in i sin kvinnlighet, vilket gör att Mr. Slave gör slut. Kyles mamma förklarar för sin son att vissa personer känner sig fångna i fel kropp. Kyle, som alltid gillat basket och hip-hop, opererar då om sig – till afrikan. Och Kyles pappa blir… delfin.

09:10 – Follow That Egg!
Mrs. Garrison upptäcker att hon fortfarande älskar Mr. Slave, men Mr. Slave ska gifta sig med Big Gay Al, så fort Colorados guvernör tillåter könsneutralt äktenskap. Den sårade Mrs. Garrison blir genast stans främsta homofob. Samtidigt lyckas Stan och Kyle bevisa att två killar kan bli bra föräldrar.

11:02 – Cartman Sucks
Cartman stoppar den sovande Butters pitt i munnen och tar en bild för att visa alla att Butters är bög. Kyle menar att det är Cartman som är bög, och det enda sättet att väga upp det hela är om han lyckas stoppa sin egen pitt i Butters mun. Lång historia kort: Butters skickas på kristet hjärntvättarläger och Cartman gör bort sig inför klassen.

11:06 – D-Yikes!
På gymmet upptäcker Mrs. Garrison att hon attraheras av kvinnor. Han börjar hänga på flatpubben Les Bos, bara för att få höra att iranier ska öppna nattklubb i lokalen. I ett avsnitt inspirerat av testosteronfilmen 300 samlas en handfull flator för att slå tillbaka perserna. Crazy? This isn’t crazy … THIS IS LESBOS!!!

12:05 – Eek, A Penis!
När Mrs. Garrison ser Oprah intervjua den gravide mannen Thomas Beatie inser hon att hon fortfarande är en man – som desperat behöver få tillbaka sin penis. Men hur? Genom att medelst genteknik odla en på en råtta såklart. Men råttan rymmer – och penisjakten är igång.

13:12 – The F Word
Pojkarna klottrar ”Fags Get Out” (stick härifrån, bögar) över hela staden. Men det är inte de homosexuella de vill bli av med – utan de högludda MC-gängen som kommit till staden. Ordkriget är igång – vad menas egentligen med ”fag”?

Annonser
Posted in: Kultur & Nöje