De är sexigast i Sverige

Posted on 2011/11/22

0


fotograf: Peter Knutson
Hon läste Stephen King som åttaåring. Han programmerade när de andra barnen spelade boll. Möt Linus och Emelie – hbt-samhällets sexigaste.

På köksbordet ligger Shakespeare på engelska och en introduktion till filosofen Friedrich Nietzsche. På en stol sitter Linus Ericsson: lång och verbal i vit skjorta och manschettknappar. Han är programmerare, politiker och en av landets mest åtråvärda bögar. Linus Ericsson är nämligen intelligent.

– En fysisk attraktion kan uppstå mellan två, men intelligensen gör att relationen består. Jag tycker det är sexigt med intelligens för det skapar en grund för attraktion på flera plan, säger signaturen Majsan, grundare till gruppen ”Intelligens är sexigt” på hbt-communityt Qruiser.

Med drygt 3800 medlemmar är den portalens största – snäppet före ”Nude male celebrities”.

Att Linus Ericssons hjärna var snabbare än andras märktes tidigt. På dagisutflykterna utanför Göteborg kunde han redan namnen på alla blommor. I andra klass började han läsa om elektronik. Tempot i skolan förblev för långsamt och Linus tröttnade. Istället för att gå på lektionerna arrangerade han festivaler och lärde sig programmera.

– Som liten ville jag vara intresserad av det andra var intresserade av, som tv och fotboll, men det gick inte. I början mådde jag dåligt för att jag inte passade in. Att vara intelligent har mycket gemensamt med att vara homosexuell. Man märker att man är avvikande men försöker vara normal.

Själv såg han inte att utanförskapet berodde på intelligens. Tvärtom trodde han att han var dum i huvudet.

– Det var därför jag gjorde inträdesprovet till Mensa, för att få det på papper att jag inte var efterbliven. Det stärkte självförtroendet.

Mensa är en förening för högintelligenta. På medlemsmöten träffas man över en öl och lyfter frågor som gäckat hjärnan sen sist. Linus liknar sitt första möte vid att komma ut.

– För första gången var jag i ett sammanhang där jag inte behövde anpassa mig, utan kunde prata fritt om allt från artificiell intelligens till äppelträd. Det var väldigt befriande.

Kravet för ett medlemskap i Mensa är en IQ på över 132, något som bara två procent av landets befolkning kan stoltsera med. Inträdesprovet går ut på att läsa av en serie figurer och avgöra hur nästa figur ser ut. Det som mäts är så kallad flytande intelligens: förmågan att lösa problem.

Emelie Åkerman klarade inträdesprovet redan som 15-åring. Det gjorde inte hennes äldre pojkvän, som då pluggade på KTH.

– Han hade lite svårt att hantera att jag var smartare än honom. Jag har alltid dragits till äldre personer. De jämnåriga förstod inte ens orden jag använde, förklarar Emelie Åkerman.

Som åttaåring hade hon Stephen Kings böcker Vinterverk och Vårbedrift i skolbänken. Idag är hon 25 år, vice redaktör på Mensas medlemstidning och nybliven vegetarian med rädda-världen-komplex. Precis som Linus tröttnade hon på grundskolan och blev en ”stökig elev”. Först när hon börja studera vid universitetet slog det henne:

– Jag hade aldrig lärt mig hur man pluggar. Det var frustrerande att andra hade det så mycket lättare, eftersom jag var van att vara kunnigast i klassen.

Samtidigt fick hon diagnosen adhd – en ytterligare förklaring till varför hon haft svårt att göra sådant hon inte själv intresserade sig för.

– Då var det bara att ta tag i situationen. Jag hade ett hjärndött jobb som jag verkligen behövde komma ifrån.

Med grundskolan som undantag verkar det gå bra i livet för högintelligenta. Psykologiprofessorn Richard Nisbett, som skrivit boken ”Intelligence and how to get it”, menar att personer med hög IQ lyckas bättre i allt från arbetsliv till känsloliv och livslängd.
Emelie Åkerman liknar det vid att ha en bra grundkondition i idrott.

– Eftersom jag kan se orsaker och samband är jag bra på att hantera kriser och nya situationer. Jag får ofta vara hobbypsykolog åt mina vänner, även om just känslor inte alltid är helt logiska.

Den kontroversiella studien ”The Bell Curve” från 1994 föreslår att personer med hög IQ till och med skiljer sig mer sällan än andra.

– Där är jag i så fall ett undantag eftersom jag är frånskild, säger Emelie.

Men vad gör intelligens attraktivt? Enligt medlemmarna i ”Intelligens är sexigt” är det inte förmågan att gissa figurer, utan allmänbildning, självständighet, mognad, empati och förmåga att uttrycka sig som står högt i kurs. Både Linus och Emelie passar in rätt bra på den beskrivningen.

Men i hbt-världens ytliga ankdamm av internetragg och krogliv vinner man sällan på att flasha sina sexiga synapser:

– Det är svårt. Därför går jag sällan ut på gaykrogar, säger Linus Ericsson. Det är varken intressant musik eller en särskilt kul miljö. Jag träffar andra genom vänner, vilket minskar en redan liten värld.

Har du dejtat någon från Mensa?
– Nej. Det finns säkert fler bögar där, men det skulle nog kännas konstigt – man är lite som en familj.

Emelie Åkerman menar att hon som bisexuell har större urval, men att hon behöver utmanande konversationer för att tända. Hon liknar det vid att boxas: man kan anpassa sig efter motstånd, men det är mer givande med en sparringpartner på samma nivå.

– Jag behöver se lite hjärna först. Jag kan sitta på en gaykrog med kompisar som gapar över ögongodiset i baren, utan att jag ens lagt märke till henne. Därför har jag aldrig haft några ”kändis-crushes”. Jag känner dem ju inte.

Så den som vill få någon av Sveriges sexigaste på kroken, får nog agna med något smakfullare än ett: ”hej. kåt? söker?”

Vad är intelligens?
Intelligensforskiningen skiljer på flytande och kristalliserad intelligens. Kristalliserad intelligens är inlärda saker som matematik och språk, den flytande är förmågan att lösa nya problem utan förkunskaper. Ett IQ-test är det vanligaste sättet att mäta flytande intelligens. Hälften av landets befolkning har ett IQ på mellan 90 och 110.
Hur smart är du? Gör Mensas provtest: http://www.mensa.se/provtest

Du är mer än en IQ-siffra!
Jan Alm är psykolog och specialist i neuropsykologi med lång erfarenhet av begåvningstester. Han menar att man inte ska lita för mycket på vad IQ-test säger om en person.
– Jag hade en kille som presterade väldigt högt på test, men inte kunde hantera jobb och skola på grund av en lågintensiv depression. Jag har också en vän med normal IQ, men som är en oslagbar chef med god personkemi och snabb beslutsfattning. Ambition och vilja är svårt att mäta i en testsal.
Hur blir man intelligent?
– Runt 50 procent är gener, resten är miljö och stimulans. Datorspel och godnattsagor för barn kan ge effekter på problemlösning, abstrakt tänkande och ordförråd. En bra kost och motion spelar också in, på samma sätt som med allmänhälsan.

Linus Ericsson
Ålder: 28 Bor: Stockholm Gör: Systemutvecklare och aktiv i Liberaldemokraterna Civilstånd: Singel Intressen: Klättring, cykling politik och programmering Skrattar åt: BBC:s pratande djur på Youtube Tittar på: Teater Läser: Böcker om framtiden Lyssnar på: Allt från Monolake till Kronoskvartetten tolkar Philip Glass. IQ: Över 132 Högskoleprovet: 1,8 (2.0)Gymnasiebetyg: 14, 88 (20)

Emelie Åkerman
Ålder: 25 Bor: Stockholm Gör: Studerar till journalist Civilstånd: Dejtar Intressen: Skriva, träna och fantisera om zombieapokalypsen Skrattar åt: Verkligheten Tittar på: TV-serien Spaced Läser: Haruki Murakami Lyssnar på: Joy Division
IQ: Över 132 Högskoleprovet: 1,7 (2.0) Gymnasiebetyg: 16,46 (20)

Annonser
Posted in: Reportage