En bild säljer mer än tusen ord

Posted on 2012/07/30

0


Christer Strömholms Bleka damen

Christer Strömholms ”Bleka damen”

FOTOKONSTAlla kan fota, men få blir miljonärer på kuppen. Samtidigt som digitalkameran har blivit vardagsaccessoar gör fotografiet en klassresa, som konstföremål och samlarobjekt.

Ursprungligen för MOOD Magazine #2 2012

Inte många kan måla, men alla kan ta en bild. Det är Min-Jung Jonssons förklaring till varför fotografiet blivit var mans konst- form. Hon är utställningsansvarig på Fotografiska museet vars publiksuccé från öppningen 2010 håller i sig.

– Genom digitaltekniken har foto blivit tillgängligt för alla. Man har en relation till fotografi, som man kanske inte har till 1700-tals måleri, säger Min-Jung Jonsson.

Även antalet aspirerande fotokonstnärer ökar, vilket på Fotografiska resulterat i den nya avdelningen ”Young corner”. Men att systemkameran blivit vardagsaccessoar behöver inte betyda att bilderna blivit bättre.

– Jag får in många vackra bilder, men de är ofta väldigt platta. Digitalfoto är en snabb process och inte alla tar sig tid att lära känna den modell eller miljö de avbildar. Skillnaden mellan amatör och mästare är att kunna berätta en historia, menar Min-Jung Jonsson.

Den legendariske fotojournalisten Sebastiao Salgado sammanfattar det så här: ”Bildens kvalitet beror på relationen mellan dig och människorna du fotograferar.” I sex år arbetade han på sin svit Workers som färdigställdes 1993. Han levde i fattiga arbetarsamhällen där han lärde känna människorna, förstå deras historier och fånga dem i sina negativ.

Inom fotokonsten är svenska Helena Blomqvist ytterligare en motvikt till digitalålderns flyktiga spontanitet. Hennes motiv är ofta modeller och dockor, avbildade i detaljrika scenerier gjorda för hand.

– Iscensatt fotografi och analoga tekniker syns allt mer inom fotokon- sten. Man går tillbaka till ett mer fysiskt hantverk, säger Min-Jung Jonsson.

Intresset för analogt foto är något som Anders Johansson märker av. Han driver Indigo Fotolabb och är en av dem som behållit sitt mörkrum när digitaliseringen förpassade allt fler till containrar.

– Traditionellt foto är en exklusiv men definitivt växande nisch. Digital- fotots genomslag verkar ha gjort det analoga fotot mer synligt och särskilt intressant för konstnärer.

Det bor en äkthetskänsla i ett silvergelatintryck, menar Anders Johansson; 130 år av hantverkshistoria som digital teknik inte helt kan återge. Gemene man lär dock nöja sig med att efterlikna retroestetiken med mobilapplikationer och Photoshop.

– Jag tror inte att analogt foto kommer tillbaka på bred front. Det är för bökigt.

Parallellt med att foto blivit tillgängligt för alla har det också gjort en klassresa som konstföremål. 2010 förstärktes statusen som samlarobjekt med en egen avdelning i Bukowskis auktionskatalog. På sju år har antalet utropade objekt ökat tiofallt och säljpriserna mångdubblats.

– Framförallt är det ikoniska verk som efterfrågas. Kända bilder av stora namn, som Richard Avedons Dovima with Elephants, säger Lena Nytén, specialist på samtida konst och fotografi på Bukowskis.

Fotografi som konstform etablerades i USA redan i början av 1900 talet då första fotogalleriet öppnades i New York. Att intresset först nu tagit fart på allvar i Sverige beror enligt Lena Nytén på öppnandet av Fotografiska och att utställningar på bland annat Moderna museet uppmärksammats av medierna.

– Jag ser inte fotokonst som en trend. Det finns ingen anledning att tro att intresset skulle försvinna. Fotografi kom- mer att ses som en konstform bland alla andra.

********

FOTO FÖR MILJONER

4,3
miljoner dollar såldes världens dyraste foto för på auktionsverket Christie’s i höstas. Det är Andreas Gurskys Rhein II: en grå flod under mulen himmel.

+605%
I höstas såldes Christer Strömholms Bleka damen för 121 000 kronor på Bukowskis, ett motiv som för några år sedan gick för runt 20 000.

6,7
miljarder kronor betalade Facebook för app- företaget Instagram, vars vd Kevin Systrom sade att han hoppats på det dubbla, men ”shit happens”. Hans vidriga nyrikingskratt blev en YouTube-klassiker.

Posted in: Kultur & Nöje